Fællesskaber

Der eksisterer en besynderlig blufærdighed omkring det at skrive. De fleste fortæller glad og gerne, at de spiller badminton eller guitar, men folk, der skriver, går endog meget stille med dørene, og det er synd, for selvom skrivning er og blive en solo-aktivitet, kan man have stor glæde af at dele interessen med andre og ikke mindst af at få respons på sit arbejde.

Det virker, som om mange tror, at en tekst skal være perfekt, inden man kan vise den til andre, men det er at snyde sig selv for noget, der virkelig kan gøre teksten bedre, nemlig oplevelsen af, hvordan det, man har siddet og nørklet med, folder sig ud i mødet med en læser.

Den respons kan du få ved at dele teksten online, for eksempel på sider som Fyldepennen.dk, Forfattersiden eller Movellas.com, eller du kan finde en skrivegruppe, hvor I læser og kommenterer på hinandens tekster. Det er ikke så afgørende, om medlemmerne af en skrivegruppe er bedste venner eller skriver i samme genre – udbyttet af en skrivegruppe afhænger først og fremmest af gensidig tillid og af evnen til at give konstruktiv feedback. Udsagn som: “Jeg kan ikke lide …” kan du ikke bruge til ret meget, men det kan være en virkelig øjenåbner, hvis nogen for eksempel stiller spørgsmålstegn ved, hvorfor karaktererne handler, som de gør, eller hvorfor du ikke har placeret slutscenen i begyndelsen.

Skrivekurser er et oplagt sted at møde andre skrivende, men der er også andre veje til at finde fællesskaber:

Vi har selv været med til at starte skrivefællesskaber på en række biblioteker i efteråret 2016, og håber at det er noget som skal brede sig videre. Bor du i nærheden kan du kontakte foreløbig disse fire biblioteker og høre til skrivefælleskaberne:

  • Allerød bibliotek – v. bibliotekar Maria Björndottír
  • Københavns hovedbibliotek – v. Mikkel Christoffersen
  • Sønderborg bibliotek – v. bibliotekar Line Kveiborg
  • Tårnby bibliotek – v. bibliotekar Laura Nordentoft

Endelig er der forfatternetværket NewPub, som er stiftet af Karsten. Her er udgivelsesprocessen det centrale, men da de fleste af de 2.200 medlemmer selv skriver, er der god mulighed for at efterspørge eller starte skrivefællesskaber og  evt. finde en eller flere skrivemakkere ved de mange lokale arrangementer i netværket.