Om Danmark Skriver

For nogle år siden lancerede daværende kulturminister, Marianne Jelved, initiativet Danmark læser, som skulle lokke flere danskere til at læse bøger. Vores første reaktion var: “Fint. Så mangler vi bare et Danmark skriver.”

At skrive er noget af det bedste der findes. Det hjælper os til at reflektere over vores liv, til at få styr på vores tanker, til at finde mønstre i kaos. Og det hjælper os til at udvikle vores sprog, så vi i alle mulige sammenhænge kan gøre os forståelige og bedre forstå andre, kan argumentere vores sag, kan bidrage konstruktivt, kan knytte bånd… Og det gør os også til bedre og gladere læsere.

Spørgeundersøgelser viser igen og igen, at der er enormt mange af os, som ønsker at skrive – også at skrive bøger – men som ikke får hul på det. Og der er en skam og et tab både for den enkelte og for fællesskabet.

Af alle mulige grunde (skole, kultur, osv.) er skrivning blevet udsondret som noget særligt (sært og suspekt) i vores kultur I forhold til de fleste andre interesser og aktiviteter. I skolen kom skriveopgaver for mange af os til at handle om at referere kilder og så få røde streger for vores tegnsætning. Vi er blevet skolet på måder som har været meget lidt legende, lyttende, lystbetonede og konstruktive. Mange har mistet troen på egne muligheder og evner.

Skrivning er blevet ophøjet og isoleret til noget med profession (ulønnet i mange tilfælde) og noget eksklusvt for dem “der kan” – af natur…

Hvorfor kalder vi det “forfatterskole” når vi vil undervise i at skrive – det hedder jo ikke en “musikerskole” men en musikskole og vi går ikke til guitaristundervisning men til guitarundervisning. I vores sprog udsondrer vi skrivning som en profession – ikke en aktivitet og glæde.

Vi vil gerne se flere skriveskoler, skrivefællesskaber og sprog-fitnesscentre 🙂 Vi vil gerne hjælpe til at mange flere kommer i gang med at lege med sproget og udtrykke sig og kommunikere på alle mulige måder gennem sproget.

Vi synes det at skrive skal være lige så tilgængeligt og accepteret som at spille guitar, synge i kor og gå til madlavning. Ikke for at vi alle skal være forfattere, slet ikke, men fordi det er berigende for os selv – hver især. Og berigende for vores fællesskab og vores demokrati når flere af os mestrer sproget bedre.

Og måske der så også er et forfattertalent eller to, der kommer bedre og hurtigere i gang med at berige os andre med skønne bøger.

Vores indskydelse den dag på vej til mødet med Jelved har foreløbig udmøntet sig i to konkrete tiltag: Et pilotprojekt, hvor vi sammen med fire biblioteker vil undersøge, om det er muligt at skubbe lidt til skrivelysten, og et stort Skriv selv-område på BogForum 2016, hvor etablerede forfattere deler ud af deres erfaringer. Og så naturligvis denne side, som vi håber kan give dig lyst til at gribe pennen eller sætte dig til tastaturet og se, hvad der sker, når du giver ordene frit spil, eller – hvis du allerede er i gang – at du kan finde inspiration til at komme videre.

Med venlig hilsen

Karsten Pers & Eva Maria Fredensborg

karsten-pers


Karsten Pers er forfatter til flere succesfulde fagbøger og stifter af forfatternetværket NewPub.
Har udgivet på Peoples Press, Lademan/L&R og på eget forlag. Rådgiver eksperter og fagbogsforfattere i at planlægge både skriveproces og bog til succes. Holder foredrag og kurser om at skrive og udgive.
www.karstenpers.dk

_W3A1636


Eva Maria Fredensborg er forfatter til krimitrilogien Én gang morder, Min mund er lukket og I blinde, og til romanen Det hvide mørke. Har været forlægger og selvudgiver og udkommer nu på Politikens Forlag. Holder foredrag om at skrive og blive forfatter.
www.evamariafredensborg.dk